EU tuhoaa yksityisyyden

Suomen ja koko EU-alueen kilpailukykyä sekä EU-kansalaisten perusoikeuksia ollaan rajoittamassa ennennäkemättömällä tavalla. Lastensuojelun varjolla EU-komission asetusehdotus on purkamassa kaikista digitaalisista laitteista tehokkaan päästä päähän -salauksen. Tällainen ehdotus ei saa missään tapauksessa päästä pidemmälle.

Komission ehdotuksen mukaan joko sovelluskehittäjien tulee tarjota EU-viranomaisille takaportti sovelluksiinsa tai heikentää suojausta niin, että kohdehenkilö sekä materiaali voidaan tunnistaa. Päästä päähän -salauksen purkamisen seuraukset olisivat kuitenkin katastrofaaliset, eivätkä todellisuudessa auttaisi uhreja millään tavoin.

Olisi täysin mahdotonta estää kehittämästä laittomasti jaettua sovellusta, jonka suojaus olisi vähintäänkin yhtä vahva kuin nykyisten laillisten sovellusten. Se johtaisi tilanteeseen jossa rikolliset käyttävät suojattuja yhteyksiä, mutta lakia noudattavat yritykset ja yksityishenkilöt eivät voi niitä käyttää.


Listaan muutamia seurauksia joita salauksen purkamisesta syntyisi:


1. Yksityisyydensuoja heikentyisi merkittävästi. Edes viranomaisille ei pitäisi tarjota mahdollisuutta yksityisviestien urkintaan, mutta kun takaportti on olemassa, myös rikolliset osaisivat käyttää sitä.

2. Sananvapaus kaventuisi merkittävästi etenkin niissä maissa joissa se on jo valmiiksi vaarassa.

3. Liikesalaisuus katoaisi EU-alueella. Yritys ei voisi luotettavasti käyttää VPN-yhteyttä toimipisteiden, etätyöntekijöiden tai alihankkijoiden välillä. Tämä tuhoaisi teknologiayritysten kilpailukyvyn EU:ssa ja siirtäisi useat yritysten pääkonttorit EU:n ulkopuolelle.

4. Vieraan vallan toimijoille olisi triviaalia suorittaa kohdennettuja kyberhyökkäyksiä.

5. Pankki-, vakuutus-, myynti- ja monet muut palvelut eivät enää voisi toimia verkossa.


Tarkoitus on varmasti ehdotuksen luojien mielestä hyvä. Vaakakupissa toisella laidalla on kuitenkin useita EU-kansalaisten perusoikeuksia, sekä koko EU-alueen taloudellinen kehitys, ja toisella hyvin kyseenalainen ja marginaalinen keino saada seksuaalirikollisia kiinni, on selvää etten voi millään tasolla hyväksyä komission ehdotusta.


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puoluevaltuuston jäsen ja huolissaan EU:n kehityksestä.

Lisää tietoja voi löytää osoitteesta https://ficom.fi/ajankohtaista/uutiset/viime-hetki-muuttaa-kritisoitua-csam-asetusehdotusta/

Keskustelua aiheesta voit käydä X:ssä: https://twitter.com/AkiKivirinta/status/1700036176994877950


Julkaistu 8.9.2023