Kapitalismi on syyllinen ilmastonmuutokseen

Kapitalismi sekä sen paras kaveri, markkinatalous, ovat syyllisiä moneen muuhunkin asiaan, sekä hyvään että huonoon. 

Se on syyllinen myös alhaiseen lapsikuolleisuuteen, monipuoliseen ruokaan, viihteeseen, 8 tunnin työpäivään ja siihen, että länsimaat voivat sotia ilmastoidusta toimistosta käsin. Kaikki nämä ovat ilmentymiä siitä miten ylitsepursuava hyvinvointi tänä päivänä on. Moni näistä ei ehkä tapahdu suoraan kapitalismin ja markkinatalouden vaikutuksesta, mutta ne ovat tulleet mahdolliseksi niiden myötävaikutuksesta.

Näin on myös ilmastonmuutoksen laita. Yksikään kapitalisti ei keksinyt “Alan tuottaa enemmän hiilidioksidia jotta kasvihuoneilmiö vahvistuu”. Moni kapitalisti kuitenkin keksi, että ihmiset ovat valmiita maksamaan vaatteista, lämmityksestä, kännyköistä sekä liikkumisen vapaudesta. Kaikkien noiden tuottaminen synnyttää lisäksi myös hiilidioksidia. Siis ilmastonmuutos on ihmisten hyvinvoinnin sivutuote.

Voisimme ehkä olla ilman noita etäohjattavia taistelulennokkeja ja ilmastonmuutosta, mutta jos luovumme markkinataloudesta ja siitä, ettei ihminen kykene enää omaehtoisella työllä vaikuttamaan omaan, lastensa tai lähipiirinsä hyvinvointiin, voimme sanoa hyvästit myös kaikelle muulle hyvälle mihin markkinatalous on syypää.

On naurettava väite, etteikö muunlaiset talousjärjestelmät olisi tuottaneet aivan vastaavan ilmaston lämpenemisongelman, jos olisivat kyenneet tuottamaan niin paljon kasvua kuin kapitalismi ja markkinatalous. Tämä jo pelkästään siitä syystä, ettei tieto ja ongelman ajankohtaisuus tunnu iskevän läpi vieläkään, vaikka asiasta on puhuttu ainakin 30 vuotta. 

Aiheeseen herättiin siis 30 vuotta sitten ja epäilen suuresti, että vahva valtio-ohjaus olisi hyväksynyt totuutta yhtään sen nopeammin. Asia tuntuu olevan pikemminkin päinvastoin. Ne maat joissa valtion valta on ehdottomampi, ei tunnuta juuri välitettävän tai tiedostavan lähestyvää ilmaston lämpenemistä. Kuvitteellisessa, esimerkiksi sosialistisessa, utopiassa, vain yksi valtion hyväksymä totuus voi olla vallassa, eikä valtion näkemystä haastava tieteentekijä saisi senkään vertaa ääntään kuuluville.

Mutta oli asia miten tahansa, olivat kapitalismi sekä markkinatalous syyllisiä ilmastonmuutokseen tai ei, on niiden vastuulla kuitenkin korjata asia. Se, että hyvinvointi säilyy tai jopa kasvaa, vaatii, että ongelmat myös korjataan. Ne pystyvät sen tekemään, kunhan niille luodaan työkalut. Ensisijainen asia on antaa päästöille hinta, sillä ilman sitä eivät markkinat niitä huomioi.

Työkalupakissa siis täytyisi olla ainakin hiilivero sekä hiilitullit. Niiden ei ole tarkoitus rahoittaa hyvinvointivaltiota vaan näistä tuleva raha tulisikin kohdentaa korjaustoimenpiteisiin. Nämä yhteismaan ongelmaa korjaavat haittaverot pitäisi synkimmänkin kapitalistin ymmärtää ja hyväksyä.

Samalla valtion täytyy lopettaa rikkomasta markkinoiden toimintaa erilaisilla tukitoimilla ja syöttötariffeilla energia- ja kuljetussektoreilla. Intomielinen uusiutuvien ja energiansäästön ajaminen ei ole tuonut toivottavia ratkaisuja.


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen jäsen ja ajaa mm. realistista ilmastopolitiikkaa

Julkaistu 26.8.2019


Voit käydä kommentoimassa Usarissa: http://akik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/280025-kapitalismi-on-syyllinen-ilmastonmuutokseen 


Tai Twitterissä: https://twitter.com/AkiKivirinta/status/1165879477718650882